Renunciar al nostre passat i reduir la nostra memòria al present més inmediat és una errada
Fa pocs dies, el senyor Peter Draper, actual responsable del màrqueting del club de Mestalla, es va reunir amb diferents representants dels mitjans de comunicació. A banda de presentar la nova forma d'actuar i les noves orientacions per les que es regira esta àrea tan important per al present i el futur del nostre club va fer una sèrie d'afirmacions a les que hi hauria que fer algunes precisions. Res puc dir de quines han de ser les línies per les que es regirà la mercadotècnia del club, no es la meua especialitat i no seré jo qui critique la forma de treballar d'un àrea per la que han passat professionals de la matèria considerats autentics "gurús". Però que a l'hora de la veritat, com diu la dita valenciana "de forment ni un gra". La qual cosa ens pot fer reflexionar sobre quan de "màrqueting" hi ha darrere d'alguns d'estos responsables de màrqueting, però açò és altre tema.
Com deia, algunes afirmacions fetes pel senyor Draper, al voltant de la història si crec que mereixen alguna matisació. Renunciar al nostre passat i reduir la nostra memòria al present més inmediat és una errada i si m'apuren una falta de respecte per als Cubells, Montes, Mundo, Puchades, Claramunt, Kempes i la resta de jugadors, entrenadors, directius i seguidors que des del 1919 han fet del nostre club un referent tant a nivell estatal com europeu.
A més a més, l'afirmació que la història no "ven", no casa, per exemple, amb el fet que els principals clubs britànics, casualment els qui més cuiden el seu prestigi i la seua tradició, tinguen a les seues tendes virtuals i físiques línies de roba "retro", el que possibilita que un aficionat de l'Arsenal, United, Liverpool o dels Spurs, per exemple, puga comprar repliques de samarretes o xandalls dels anys seixanta, setanta, huitanta o noranta. Per cert, estes repliques es comercialitzen fora de les marques que vesteixen als primers equips pel que segurament seràn directament gestionades pels propis clubs i els beneficis revertiran a les seues arques.
Altra dada que ens reafirma en la importància que la història dels clubs pot tindre també en la seua economia la trobem en el fet de l'existència dels museus temàtics dels clubs. A banda de preservar el seu patrimoni i ficar-lo en valor, molts d'estos museus són una autèntica font d'ingressos. Sols citaré les dades publicades esta setmana passada pel diari Marca, en les que es feia referència a la recaptació feta durant el passat exercici pel museu del FC Barcelona, el qual "tan sols" va rebre la visita d'un milió de visitants, els quals, pel mòdic preu de 23 € poden contemplar i conèixer la història del club culé i fer un "tour" per les instal·lacions del Nou Camp.
Per cert, per a vetllar pels continguts i la qualitat del que allí s'exposa el Barça conta amb un grup de professionals (historiadors, documentalistes, etc) que supervisen el seu continguts i que a més completen la seua tasca al Centre d'Estudis i Documentació del Futbol Club Barcelona.
Les dades no enganyen, la història pot ser també una bona forma de fer màrqueting i de posicionar-se davant la societat.